Adem 2015 – heden

“Als ik beeldend werk, kom ik heel dicht bij mezelf”

Beelden in porselein, steengoed, aardewerk met terra sigillata, brons, textiel, mixed media

De biografische serie “Adem” bestaat uit een opeenvolging van werken in diverse materialen en technieken, waaronder Porselein, Vilt, Aardewerk, Brons en Mixed Media. Deze serie ontstond in 2015 met het borduren van longen op zelf gevilte lappen. Ik onderzoek in mijn werk thema’s die dicht bij me staan in het dagelijks leven. Deze serie gaat over de belangrijke rol van de in- en uitademhaling in mijn leven.

De ademhaling, die niet altijd vrij stromen kan, inspireerde me tot het maken van longen en ademwolken in verschillende verschijningsvormen. Van heel letterlijk tot meer geabstraheerde weergaven.  Regelmatig zet ik bij spanning mijn ademhaling vast. Bordurend, steek voor steek, knedend in de klei of tijdens yoga en meditatie oefen ik het loslaten, zodat de lucht vrij stromen kan. Dit alles vormt nog steeds een indringende en waardevolle zoektocht.

Als ik een poging doe om met wat afstand te kijken naar het werk dat onder mijn handen ontstaat zie ik dat de Adem door de tijd heen meer lucht en licht krijgt. Daar waar de eerste lap een donkere kleur had en geborduurd was met kleine stevige steekjes, zoekend naar houvast, zie ik bij later werk uit diezelfde longen takken en bladeren groeien. De grotere keramische beelden, beschilderd met terra sigillata, zijn robuust van vorm, stevig en krachtig, en bieden de adem meer ruimte en lucht. Meer en meer ervaar ik dat de adem een stabiel anker kan zijn in de hectiek van het dagelijkse leven. De kunst van het werkelijk laten stromen van de lucht biedt me de wezenlijke ruimte die ik zoek.