Cursus Raku stoken

Tijdens deze tweedaagse keramiekcursus maak je kennis met het rakustoken. Raku is een van oorsprong Japanse techniek die garant staat voor een beleving van hitte en avontuur.

Op de eerste vrijdag boetseer je o.l.v. mij enkele stukken gebruiksgoed van klei met veel chamotte. Je kan opbouwen uit ringen, een mal of platen klei gebruiken. Maximaal 3 werkstukken per persoon van bescheiden formaat, dit wordt tijdens de cursus besproken.

In de week die volgt wordt het werk gedroogd en biscuit gestookt. Op vrijdag een week later maken we speciale raku-glazuren aan, glazuren we de werkstukken en stoken we vervolgens buiten met Felo de raku-oven op. Als het werk rond de 900 – 1000 graden C is, en de glazuur is vloeibaar, openen we de oven. De glazuur op het gloeiend hete werk craqueleert zodra het in de koude buitenlucht komt. Het werk gaat direct in een zaagselton met deksel. Het zaagsel gaat smoren en daar waar geen glazuur op het werk zit ontstaat de typerende diepzwarte kleur en de oxide in de glazuur reduceert. Vervolgens wordt het werk snel afgekoeld in water en wordt er zichtbaar hoe de craquelé is gevormd. De magie van de raku wordt beleefbaar. (Trek oude kleren aan)

Data: op dit moment staat er geen raku-cursus gepland.

Docenten: Maaike van de Gevel & Felo Hettich

Locatie: De Beeldhouwwinkel, Maanweg 68, 2516AA Den Haag.

Voor vragen mail naar: maaike@beeldhouwwinkel.nl

Scroll naar boven