Ademwolk voor het Stiltecentrum van het Reinier de Graaf Ziekenhuis

In het hart van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft is een Stiltecentrum waar patiënten en bezoekers een handgeschreven briefje met hun hartenkreet achter kunnen laten in de spleten van een houten wand. Teksten over pijn, verlies, dankbaarheid en wensen.

Behoedzaam fietste ik in mei langs de Vliet naar mijn atelier terug, twee fietstassen vol handgeschreven briefjes met hartekreten van patiënten en hun bezoekers. Boodschappen die vertrouwd waren aan deze muur. Het was alsof voorbijgangers konden zien dat ik bijzondere bagage bij me had.

Briefjes in alle talen, meestal Nederlands, maar ook Frans, Arabisch, Engels, Spaans en Duits. Vele handschriften, losse woorden, hele verhalen in het kleinste handschrift ooit en ook tekeningen en heel veel hartjes.

De briefjes werden in de spleten in de muur van het Stiltecentrum achtergelaten. Een plek waar mensen vanuit iedere levensbeschouwing welkom zijn. Een plek voor bezinning, een plek waar mensen even op adem mogen komen.

Ik ontwierp een open frame van aluminium waar ik alle briefjes met zorg opplakte en bedekte met een witte laag papier. Alle toevertrouwde teksten zijn samengebracht en getransformeerd tot een nieuw beeld: een uitademing, een Ademwolk.

Lucht is hetgeen dat alle organismen op aarde met elkaar verbindt: ieder dier, iedere boom en ieder mens. De lucht die de ene mens uitademt, ademt een ander weer in. Door met bewustzijn te ademen kom je in verbinding met jezelf en je komt in verbinding met de ander.

Het beeld nodigt bezoekers van het Stiltecentrum uit om ademruimte te nemen, ademend tot rust te komen in verbinding met zichzelf en in verbinding met de ander. 

Zie ook:  Reinier de Graaf Ziekenhuis

Scroll naar boven