Penningsculpturen

In april 2021 “Porcelain medals by Maaike van de Gevel” verscheen in het lente-nummer van The Medal, het magazine van BAMS, the British Art Medal Society.
BAMS is deel van The British Museum, Department of Coins and Medals, London.
Het artikel is geschreven door Arnold Nieuwendam.

Klik: Porcelain Medals by Maaike van de Gevel

Op 1 juli 2020 verscheen een eerdere versie van dit artikel in de Muntkoerier. Klik: https://www.maaikevandegevel.nl/maaikevandegevel.PDF

De penningsculpturen die ik in 2019/2020 binnen het thema Adem heb gemaakt zijn van porselein, allen unica en gesigneerd. De meeste penningen zijn sec van porselein gemaakt, op slechts een enkele penning zit een likje glazuur. Dit doe ik om bij het vasthouden de beleving van het materiaal zo puur mogelijk te houden. Op andere momenten gebruik ik rijst in de porselein om transparantie en kwetsbaarheid zichtbaar te maken. De werken worden gebakken op 1260 C.

Het bekijken van een penningsculptuur is een intiem proces, een beleving eigenlijk. Je neemt het in je handpalm, met een enkele vinger kan je de vormen betasten en je kan het werk van heel dichtbij en van beide kanten bekijken. Je kan het met beide handen omhullen. Iedere penning vertelt in dit contact zijn eigen verhaal, het verhaal van de kunstenaar vermengt zich met hetgeen de beschouwer aan het werk beleeft. Gaandeweg het bekijken en voelen neemt de penning langzaam je temperatuur over.

Heb je interesse in een penning, of in de prijzen, stuur me dan een e-mail: info@maaikevandegevel.nl

Fotobewerking: Arnold Nieuwendam

Scroll naar boven