Artist statement

 

“Als ik beeldend werk, kom ik heel dicht bij mezelf.”

 

Het werk dat ik vanaf 2015 maak heeft een biografisch karakter. Mijn werken ontstaan veelal in serie en gaan over de ademhaling, mijn jeugd en groei maar ook over thema’s als geborgenheid, grenzen en overprikkeling. Als ik beeldend werk, kom ik heel dicht bij mezelf. Terug naar de bron van mijn bestaan, door het voelen, beleven en het creëren van nieuwe beelden. Thema’s worden uitgewerkt in uiteenlopende materialen: Porselein, Vilt, Textiel, Aardewerk, Terra sigillata, Aarde en Gevonden Voorwerpen, vaak uit mijn jeugd. Glazuren voor de keramiek en de lappen van vilt maak ik zelf naar eigen ontwerp op ambachtelijke wijze, zodat ik het gewenste effect van gelaagdheid kan bereiken.

In 2015 ontstaat de serie “Please take care of me”, een reeks kleine, intieme assemblages over mijn leven, gemaakt in oude transparante cassettebandhoesjes uit mijn jeugd. Het zijn kleine, transparante en tegelijkertijd begrensde ruimtes waarbinnen ik me veilig voel om mijn intieme verhaal te vertellen. Zichtbaar voor de buitenwereld enerzijds, en tegelijk beschermd door het doosje.

De ademhaling inspireerde me tot het maken van de serie “Adem”, longen in verschillende verschijningsvormen, van heel letterlijk tot meer geabstraheerde weergaven. In mijn dagelijks leven kon de ademhaling lang niet altijd vrij stromen. Regelmatig zet ik bij spanning mijn ademhaling vast. Bordurend, steek voor steek, knedend in de klei of tijdens het maken van een assemblage oefen ik het loslaten, zodat de lucht vrij stromen kan.